21 Şubat 2013 Perşembe

KEFİR



 


Kefir,yüzyıllarca öncesinden keşfedilmiş Kafkasya kökenli bir fermente süt içeceği.Kafkas insanlarının uzun yaşam sırrı olarak gösteriliyor,kolestrolden tansiyon problemine,damar sertliğinden,ülsere bir çok hastalığa karşı iyileştirici...Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Kefiri evde mayalamak için ihtiyacınız olan malzeme, süt ve kefir tanesi
Kefir tanesini aktarlardan veya bazı eczanelerden satın alabilirsiniz,alışveriş sitelerinde bile (gittigidiyor) elindeki mayanın fazlasını satanlar var

Süt olarak günlük şişe süt kullanabilirsiniz,asla uzun ömürlü kutu sütleri kullanmayın.

Kefir yapımında önemli iki nokta var
1-kefir tanelerine asla metal değmemeli
2-kefir taneleri musluk suyu yerine içme suyu ile saklanmalı
aksi takdirde mayanız bozulur



Malzemeler :
* 2 litre süt
* 4 tepeleme çorba kaşığı kefir tanesi


Hazırlanışı :
1- Sütü oda sıcaklığına getirin.
Ben dolaptan çıkarttığım sütü 1-2 saat dışarıda bekletip yapıyorum.Asla sıcak veya soğuk olmamalı,kefir tanelerinin canlı olduğunu unutmayın.
2- Sütü kapaklı bir plastik kaba aktarın
3- Tahta veya plastik bir kaşıkla kefir tanelerini sütün içine atın,hafifçe bir karıştırın.
4- Kapağını kapatıp karanlık bir mutfak dolabına kaldırın (buzdolabına değil)
5- 36 saat bekletin
6- Sürenin sonunda kefiri plastik bir süzgece boşaltın.
7- Süzgeçte kalan kefir tanelerini bir sonraki mayalama için cam bir kavanoza koyup üzerini içme suyu ile doldurup,buzdolabında saklayabilirsiniz.(Buzdolabında 1 ay kadar bozulmadan saklayabilirsiniz)
8- Süzdüğünüz kısım ise sizin kefiriniz.
Biraz pütürlü olabiliyor bazen o nedenle blenderdan geçirip daha sonra şişelere aktarmanızı tavsiye ederim.


not1: kefirin tadını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz,daha tatlı isterseniz mayalama süresini 36 saat yerine 28-30 saat olarak,daha ekşi isterseniz 48 saat olarak değiştirebilirsiniz








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder